Iran. Gardienii Revoluției dau un ultimatum protestatarilor: “Astăzi este ultima manifestație!”

Mesajul a fost transmis populației de către Hossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluției. Potrivit presei internaționale, avertismentul vine în contextul în care doi protestatari și-au pierdut ieri viața, după ce forțele de ordine au deschis focul asupra mulțimii într-un oraș din sud-estul țării.

Salami a mai spus că protestele sunt orchestrate de către SUA și Israel, inamicii țării, și a îndemnat populația ”să nu vindeți onoarea Americii și să nu loviți în față forțele care vă apără”. Oficialul nu a adus și argumente în acest sens. Garda Revoluționară, controlată de liderul religios Ali Khamenei, nu a fost până acum desfășurată să înăbușe manifestațiile, amintește DW.

Demonstrațiile au început la jumătatea lunii septembrie, după moartea lui Masha Amini, bătută până la moarte de ”poliția moralității”, pentru că nu a purtat vălul islamic în public așa cum prevede legea islamică. Conform activiștilor pentru drepturile omului, circa 270 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 1.400 au fost arestate.

ONU a condamnat vineri ”toate incidentele care au dus la moartea sau rănirea gravă a persoanelor” și a reiterat că ”forțele de securitate trebuie să evite orice utilizare inutilă sau disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici”. Purtătorul de cuvânt al organizației a afirmat că ”cei responsabili trebuie trași la răspundere. ONU îndeamnă Teheranul să abordeze nemulțumirile legitime ale populației, inclusiv cu privire la drepturile femeilor”.

Surse alternative: Sky News, DW

Folosim cookies