Sute de persoane s-au adunat în orașul natal al lui Mahsa Amini, la înmormântarea acesteia. Manifestații similare au loc și în alte orașe din provincia Kurdistan, iar unul s-a consumat vineri în fața spitalului din Teheran unde tânăra a decedat.

Activiștii pentru drepturile omului au afirmat că polițiștii au intervenit cu spray cu piper și au făcut arestări din rândul protestatarilor. Reprezentanta unei organizații kurde pentru drepturile omului reclamă că familia tinerei este presată să facă înmormântarea fără ceremonii.

În ultimele luni, activiștii pentru drepturile omului au îndemnat femeile să nu mai poarte vălurile în public, un gest pentru care riscă să fie arestate de către ”poliția morală” (o structură a poliției) întrucât nu respectă codul vestimentar islamic descris în Șaria (legea islamică iraniană) impusă după Revoluția din 1979.

Organizațiile civice din Kurdistan au cerut o grevă generală în toată provincia. Manifestanții au scandat împotriva ayatollahului Khamenei, liderul de facto al Iranului, și au rupt afișe cu chipul acestuia. 

Mahsa Amini, originară din provincia Kurdistan, se afla pe 13 septembrie în capitala Teheran când a fost arestată de ”poliția morală” (o structură a poliției iraniene) pentru că nu purtat corespunzător hijabul (vălul islamic), adică nu și-a acoperit complet fața. Familia sa spune că fata urma să fie eliberată după ”o ședință de reeducare”. Martorii au relatat că tânăra a fost bătută în duba de poliție, acuzație negată de autorități, care spune că ea a suferit un atac de cord.

Presa de stat scrie că a fost lansată o anchetă în cazul morții lui Amini. Rezultatele testelor făcute de criminaliști ar putea veni peste trei săptămâni.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday