Update: Ministerul britanic al Apărării a reacționat pe Twitter la acuzațiile din partea Rusiei. Mesajul transmis de britanici: “Pentru a diminua gestionarea lor defectuoasă a invaziei ilegale în Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la traficul de afirmații false de o amploare epică. Această poveste inventată spune mai multe despre argumentele care au loc în interiorul guvernului rus, decât între statele vestice”.

Știrea inițială: Ministerul rus al Apărării a transmis, într-un comunicat de presă: Conform informațiilor disponibile, reprezentanții unei unități ai Marinei Marii Britanii au luat parte la plănuirea, furnizarea și executarea unui atac terorist în Marea Baltică pe 26 septembrie, aruncând în aer conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Instituția nu a furnizat argumente sau dovezi. Oficialii britanici și cei americani au refuzat să comenteze deocamdată acuzele din partea Rusiei. 

Kremlinul a respins în mod repetat acuzațiile conform cărora Rusia este responsabilă pentru fisurile de la nivelul celor două gazoducte. Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a acuzat “anglo-americanii” că s-ar afla în spatele sabotării conductelor Nord Stream, fără însă a oferi detalii. A sugerat atunci că SUA vor fi singurul beneficiar al crizei, întrucât vor vinde o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate în Europa.

Analiștii și presa internațională au scris la acea vreme că liderul de la Kremlin ar putea avea mai multe motive pentru sabotarea Nord Stream. Putin s-ar fi putut baza pe faptul că prețurile la gaze naturale vor crește, pe piața europeană dependentă de energia rusă, astfel că situația se va întoarce în avantajul Rusiei. În ziua în care au fost anunțate avariile la conducte, prețul gazelor pe piața europeană a crescut cu 20%, iar pe cea britanică cu 33%.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday