Update 2: Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a postat un mesaj pe Twitter, după explozia care a avut loc la Sevastopol. Aparent, s-a adresat rușilor din peninsula Crimeea când a scris: “Nu vă panicați. Opriți camerele nu numai în Sevastopol, dar peste tot în teritoriile ocupate. După <<ofensiva negativă>> până la granițele datate în 1991, spuneți populației Z că <<ați câștigat>> războiul. Și că <<Flota Mării Negre>> a plecat”.

Podolyak face referire la o declarație a guvernatorului rus din Sevastopol, care le-a cerut localnicilor să nu posteze imagini cu atacul cu drone. Oficialul rus a argumentat că astfel de imagini “sunt foarte necesare pentru naziștii ucraineni pentru a înțelege cum este construită apărarea orașului nostru”.

Update: O explozie a avut loc în Sevastopol (Crimeea) în această dimineață, în jurul orei 4:30. Presa rusă scrie despre un atac cu dronă asupra Flotei din Marea Neagră, respins de navele rusești.

Navele Flotei ruse din Marea Neagră au respins un atac cu dronă în apele golfului Sevastopol. Infrastructura orașului nu a fost atinsă, iar situația este sub control. Rămânem calmi“, a transmis Mikhail Razvozzhayev, guvernatorul Crimeei, pe Telegram.

Știrea inițială:

Penele de curent sunt acum regula la Kiev, iar autoritățile au anunțat vineri o agravare a situației, atât în capitală, cât și în celelalte mari orașe ale Ucrainei, pe fondul distrugerilor permanente provocate de bombardamentele rusești asupra infrastructurii civile, în ultimele săptămâni.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko a spus că rețeaua națională nu mai poate furniza orașului acum nici 50% din necesarul de electricitate, iar operatorii funcționează la nivelul de avarie. Deja au fost organizate unități mobile cu peste o mie de generatoare care sunt mutate dintr-un cartier în altul pentru a asigura alimentarea de urgență, dar acestea nu sunt suficiente.

Potrivit Ukrenergo, compania care administrează rețeaua națională ucraineană, numărul penelor de curent a crescut de patru ori, în urma bombardamentelor rusești. Guvernatorul Regiunii Kiev, Oleksei Kuleba, a avertizat că “în următoarele zile întreruperile vor fi mai severe și mai lungi”.

Într-un apel către statele occidentale, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a cerut “pături și generatoare, altfel vom muri de frig”. Deși luna octombrie a fost mai caldă decât de obicei, în următoarele două trei săptămâni se așteaptă o scădere a temperaturilor nocturne până la -20 de grade Celsius.

Între timp, la Moscova, Putin pare a încerca să-l salveze pe ministrul Apărării, atacat de grupurile de putere din Kremlin. ISW observă faptul că președintele l-a lăsat pe Șoigu să anunțe încheierea mobilizării parțiale, deși putea face chiar el acest anunț. Generalii ruși sunt acum atacați de liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a pierdut un număr mare de oameni într-un bombardament efectuat de ucraineni pe Frontul de Sud.

Kadîrov pare a-și dori o alianță cu liderul firmei private Wagner, Evgheni Prigojin, el însuși un critic al ministrului Apărării. ISW observă că Prigojin este probabil cel mai puternic dintre “siloviki” (termen ce desemnează oamenii din cercul de putere de la Kremlin). Acesta controlează și unele canale de Telegram care exagerează, spune ISW, succesele Wagner de pe frontul din Donbas.

Pe Frontul de Est, în regiunea Luhansk, au fost raportate ieri mai multe acțiuni ofensive ale Armatei Ucrainene, dar nu este clar dacă acestea au o amploare semnificativă. Ucrainenii susțin că autostrada Svatove-Kremina se află sub controlul lor operațional, ceea ce înseamnă că pot ataca sau bombarda orice transport de pe această linie de comunicație terestră.

Pe Frontul de Sud, ocupanții ruși au avertizat locuitorii din Herson că vor începe de luni evacuarea forțată a civililor care nu au dorit să plece de bună voie spre Crimeea. Armata Ucraineană efectuează bombardamente, într-un război de uzură menit să slăbească pozițiile rușilor din drapta râului Nipru.

Surse alternative: ISW, Telegraph, Ukrinform

Foto: Annachizhova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday