Ca parte a unui acord între Turcia și Ucraina, semnat la puțin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, compania turcă Baykar a fost de acord să construiască a doua sa uzină de producție în Ucraina. Directorul executiv al companiei, Haluk Bayraktar, a declarat pentru Reuters că planurile de construcție a fabricii continuă, în ciuda unor obstacole apărute ca rezultat al războiului. 

Planurile continuă. În acest moment deținem deja proiectarea arhitecturală. Faza de proiectare detaliată este terminată și vom merge mai departe cu construcția în sine, iar în termen de doi ani dorim să o finalizăm”, a mai precizat Haluk Bayraktar.

Compania este cunoscută la nivel mondial pentru dronele furnizate Kievului în contextul războiului cu Rusia, esențiale pentru apărarea Ucrainei și eficiente împotriva sistemelor antiaeriene rusești. Dronele Bayraktar TB2 au câștigat atât de multă importanță în rândul publicului ucrainean, dar și internațional, încât aliații din Occident au alocat cât mai multe fonduri pentru a susține aprovizionarea în continuare a Ucrainei cu dispozitivele turcești.

Astfel, compania Baykar a devenit în scurt timp un important producător global. Dronele Bayraktar TB2 sunt vândute în 24 de țări, inclusiv în Polonia, țară membră NATO. Și România vrea să cumpere 18 drone Bayraktar TB2. Compania turcă a semnat contracte cu cinci țări și pentru exportul de dronele Akinci, asemănătoare până la un punct cu cele TB2. În timp ce dronele TB2 pot transporta până la 150 de kg de echipament militar sau rachete, cele Akinci, care au intrat pentru prima dată în depozitele Armatei Turci anul trecut, pot ridica o greutate de 10 ori mai mare. 

Baykar se așteaptă să obțină aproximativ un miliard de dolari din exporturi în acest an, aproximativ dublu față de cifra atinsă anul trecut. 

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Evren Kalinbacak / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday