Într-un interviu acordat publicației italiene Corriere della Sera, președintele ucrainean a spus că trupele ruse nu părăsesc Hersonul, iar presupusa lor pregătire pentru plecare este o operațiune de dezinformare, menită să-i atragă pe ucraineni într-o capcană: “Nu pot spune chiar tot, dar această dezinformare a avut scopul să ne facă să aducem acolo [nr – pe Frontul de Sud] trupe de pe alte fronturi. Dar ei nu se pregătesc să plece. Operațiunea de evacuare a unor civili a fost o punere în scenă, o piesă de teatru. Soldații lor cei mai buni sunt pe poziții, nu au retras nimic de la Herson”. În același timp, Volodimir Zelenski spune că rușii știu că nici nu vor putea ieși din “încercuirea de la Herson”, pentru că traversarea peste Nipru este dificilă. Eliberarea rapidă a regiunii însă ar presupune sacrificii umane din partea Armatei Ucrainene, iar aceasta preferă să mai aștepte blindate și echipamente de la partenerii săi occidentali, înainte de a forța atacul final pentru eliberarea malului drept al râului Nipru.

ISW analizează declarațiile făcute de Vladimir Putin joi seara, la Clubul de discuții Valdai. Președintele rus continuă să respingă ideea suveranității ucrainene, reiterând din nou ideea că ucrainenii și rușii ar fi “un singur popor”, separat în mod greșit în state diferite.  “Singura garanție reală a suveranității ucrainene” poate fi doar Rusia, a mai spus Putin, pentru că Rusia ar fi “creat” Ucraina.

ISW arată că declarațiile lui Vladimir Putin nu numai că ignoră faptul legal că suveranitatea ucraineană a fost recunoscută oficial de Rusia, dar “perpetuarea narațiunii conform căreia ucrainenii și rușii ar fi un singur popor indică obiectivul său permanent de a distruge statul ucrainean și de a șterge noțiunea de popor ucrainean”. ISW consideră că aceste declarații, împreună cu acțiunile Rusiei, trebuie analizate serios în contextul definiției juridice a genocidului – “acte comise cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un stat național, un grup etnic, rasial sau religios”.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Surse ruse au susținut că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în nord-estul regiunii Harkov și de-a lungul liniei Kreminna-Lisiceansk, pe Frontul de Est. Un oficial ucrainean a confirmat că există o “înaintare lentă” a forțelor ucrainene, în regiunea Luhansk.
  • Forțele ruse continuă pregătirile defensive de-a lungul malului de est al râului Nipru, cel mai probabil pentru situația în care ar fi nevoite să se retragă din orașul Herson. Atacurile ucrainenilor pe Frontul de Sud au fost însă limitate la recunoașteri în forță, pentru marcarea pozițiilor ruse.
  • Un înalt oficial rus a declarat la ONU că sateliții comerciali occidentali folosiți de Ucraina ar putea deveni “ținte legitime” pentru Armata Rusă. Consiliul de Securitate al SUA a reacționat, precizând că un eventual atac asupra sateliților sau a infrasatructurii SUA nu va rămâne fără un răspuns.

Surse alternative: ISW, PravdaUA, Corriere

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday