Cele două instituții ale UE au stabilit, ca parte a pachetului “Fit for 55” aprobat anterior de Comisia Europeană, să aplice măsura care ar trebui să reducă cu 55% emisiile cu efect de seră până în 2030. Ținta finală a programului este reducerea cu 100% a emisiilor până în 2035.

Acordul politic de joi seara va trebui să fie adoptat în mod formal de către Consiliul European și Parlament, iar apoi de toate cele 27 de state membre. Reprezentanții UE au explicat că măsura are în vedere atingerea neutralității climatice până în 2050. Conform estimărilor, mașinile produc, în prezent, 12% din totalul emisiilor de CO2 la nivelul blocului comunitar, în timp ce transportul în general reprezintă aproximativ un sfert.

Mașinile cu motoare cu combustie vor putea circula în continuare, însă instituțiile Uniunii Europene speră ca toate acestea să fie înlocuite de mașini electrice mai ieftine și puțin poluante. 

Surse: DW, Consiliul European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday