Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că în prezent nu există nicio cale credibilă pentru respectarea Acordului Climatic de la Paris, în baza căruia statele lumii s-au angajat să ia măsuri pentru ca temperatura medie la nivel planetar să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de media dinaintea Revoluției Industriale.

Eșecul de a reduce emisiile de carbon, subliniază Organizația, înseamnă că singura modalitate de a limita cele mai grave efecte ale schimbării climatice rămâne “transformarea rapidă a societăților moderne“.

În cadrul acestui raport, experții ONU au comparat reducerile de emisii de dioxid de carbon pe care și le-au asumat țările lumii cu reducerile considerate necesare pentru respectarea obiectivului de mediu. Studiul a concluzionat că progresul este “îngrijorător de inadecvat”. Pe baza angajamentelor actuale, și în scenariul în care ele ar fi îndeplinite în totalitate, până în 2030 temperatura medie ar urca cu 2,5 grade Celsius. Acest lucru s-ar traduce în vreme extremă și catastrofală în toate părțile lumii.

În scenariul în care ar fi îndeplinite în totalitate angajamentele până în 2050, atunci încălzirea ar fi de 1,8 grade Celsius. Dar ritmul de impunere a acestora, în momentul prezent, “nu oferă perspective credibile”, arată ONU. 

La summitul COP26 privind schimbările climatice de anul trecut, statele din lumea întreagă au afirmat că își vor intensifica eforturile. În câteva zile urmează summitul COP27, iar doar o parte dintre ele au implementat măsuri prin care, până în 2030, emisiile de CO2 ar scădea cu numai 1%. Pentru atingerea obiectivului încălzirii de doar 1,5 grade, este necesară o reducere a emisiilor la jumătate până la finalul acestui deceniu. Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a îndemnat la reducerea decalajului de emisii înainte ca această catastrofă climatică să se apropie de noi toți”.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Sursa Foto: Tom Linster / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday