Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință până la 2% și dobânda la depozite la 1,5%, fiind cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. În comunicatul de presă, instituția argumentează: ”Inflația este mult prea mare și va rămâne peste ținta de 2% pentru o lungă perioadă de timp. În septembrie, inflația în Zona Euro a fost de 9,9%. Politica monetară a Consiliului Guvernatorilor vizează reducerea sprijinului pentru cerere și protejarea împotriva riscului unei schimbări în sus a așteptărilor inflaționiste”.

BCE a modificat și termenii operațiunilor de refinanțare pe termen lung, pentru a încuraja băncile să ramburseze anticipat împrumuturile multianuale. Reuters subliniază că Banca a anulat ani de stimulare economică agresivă în doar câteva luni, pentru că a fost nevoită să crească indicatorii. Prețurile au urcat brusc, din cauza redeschiderii economiilor în mod dezordonat după pandemie, dar și a războiului provocat de Rusia în Ucraina.

Înaintea ședinței de astăzi, lideri politici europeni, precum cei din Franța sau Italia, au reclamat că o politică monetară mai strictă riscă să afecteze puternic economiile pe termen lung. 

Surse alternative: Comunicatul Băncii Centrale Europene, Financial Times

Grafic: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday