Potrivit Reuters, Tesla este urmărită penal în Statele Unite pentru modul în care a promovat faptul că vehiculele electrice ale firmei se pot conduce singure. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a lansat anul trecut investigația (care nu a fost dezvăluită anterior) în urma câtorva zeci de accidente, unele mortale, în care a fost implicat sistemul de asistență pentru șoferi al Tesla, activ în timpul accidentelor. Procurorii analizează şi dacă promovarea sistemului autopilot aproape de rangul de autonomie au indus în eroare consumatorii şi le-au oferit un sentiment de siguranţă fals.

Încă din 2016, echipa de marketing Tesla a promovat capacitățile funcției Autopilot. În cadrul unei conferințe din acel an, Elon Musk, directorul executiv al producătorului auto, a descris această funcție ca fiind “probabil mai bun” decât un șofer uman. De asemenea, un videoclip încă aflat și acum pe site-ul companiei spune: “Persoana de pe scaunul șoferului este acolo doar din motive legale – Mașina se conduce singură”.

Cu toate acestea, compania i-a avertizat în mod explicit pe șoferi că trebuie să țină mâinile pe volan și să mențină controlul vehiculului în timp ce folosesc funcţia de autopilot. Tehnologia Tesla este concepută pentru a asista direcția, frânarea, viteza și schimbarea benzii de rulare, dar funcțiile sale “nu fac ca vehiculul să fie autonom”, precizează compania pe site-ul său.

Musk a declarat într-un interviu acordat Automotive News în 2020 că problemele nu provin de la funcţia Autopilot Tesla în sine, ci din faptul că este folosită în mod neconform cu instrucţiunile. S-a dovedit că, în unele accidente, pe scaunul șoferului nu era nimeni.

Barbara McQuade, fost procuror american care a urmărit penal companii din industria auto în cazuri de fraudă și care nu este implicată în investigația actuală, a declarat că anchetatorii vor trebui probabil să descopere dovezi (e-mailuri sau alte comunicări interne) care să arate că Tesla și Musk au făcut intenționat declarații înșelătoare cu privire la capacitățile Autopilotului. 

În august 2021, Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA a deschis o anchetă privind mai multe accidente, dintre care unul mortal, în care vehicule Tesla echipate cu Autopilot s-au izbit de alte maşini parcate. În iunie, oficialii au identificat alte 16 astfel de accidente, în care au fost implicate mașini electrice ale companiei.

Asemanător, în luna iulie a acestui an, Departamentul de Autovehicule din California a acuzat Tesla că a făcut publicitate falsă pentru dotările sale Autopilot și Full Self-Driving ca asigurând controlul autonom al vehiculelor.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday