Dmitri Peskov a declarat marți pentru reporteri că desfășurarea forțelor americane în România sporește pericolul pentru Rusia, iar Moscova va lua acest lucru în considerare în momentul în care își va asigura securitatea. 

“Cu cât forțele americane sunt mai aproape de granițele noastre, cu atât mai mare este pericolul pentru noi. Bineînțeles, cu atât mai bine contracarăm și vom continua să contracarăm atunci când ne asigurăm propria securitate” a continuat Peskov, adăugând că desfășurarea trupelor americane în apropiere de granițele Rusiei “nu duce la creșterea predictibilității și stabilității”  în regiune. 

Anterior, televiziunea americană CBS a difuzat un reportaj despre Divizia 101 Aeropurtată a SUA, dislocată în România, despre care a spus că este pregătită să lupte pe teritoriul ucrainean în cazul unei escaladări a conflictului din Ucraina sau al unui atac asupra unui stat membru NATO. Washingtonul a anunțat această relocare în această vară – prima în aproape 80 de ani – pentru consolidarea flancului estic al NATO. Potrivit CBS, Divizia include 4.700 de militari.

În ceea ce privește armata rusă, Kremlinul a recunoscut că se confruntă cu probleme în privința echipamentelor. “Ați auzit cu toții comentariile președintelui [la reuniunea Consiliului de Coordonare]. Într-adevăr, au existat probleme cu echipamentul” a declarat Dmitri Peskov. Acest lucru a fost recunoscut și de președinte la începutul acestei săptămâni. Putin a declarat marți că soldații ruși au nevoie de echipament eficient și modern” și a cerut guvernului să accelereze fabricarea echipamentelor militare.

Surse: TASS, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday