CNN scrie că Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în guvernul Johnson timp de aproximativ doi ani și jumătate, care a demisionat în semn de protest față de guvernarea fostului premier Boris Johnson, se confruntă acum cu sarcina de a “însănătoși” o națiune britanică zguduită de mandatul dezastruos al lui Liz Truss.

Presa internațională presupune că Rishi Sunak se va baza în timpul mandatului său, sau cel puțin în perioada incipientă a acestuia, pe planul economic conturat în timpul cursei anterioare pentru președinția Partidului Conservator, pierdută în fața lui Liz Truss, în urmă cu aproximativ șapte săptămâni. Noul premier britanic a criticat atunci planurile doamnei Truss de a reduce taxele și de a finanța cheltuielile de zi cu zi prin împrumuturi, argumentând că această măsură ar afecta grav economia Marii Britanii. 

În perioada imediat următoare, opinia lui Rishi Sunak s-a dovedit îndreptățită, întrucât în urma implementării planurilor economice ale guvernului Truss, lira sterlină a scăzut la cea mai redusă valoare din ultimele decenii, iar prețurile obligațiunilor au scăzut, rezultând astfel o creștere a costurilor de împrumut și împingând fondurile de pensii în pragul insolvenței. 

Marea Britanie nu se mai bucură acum nici de același respect pe plan internațional, mai arată CNN, o altă problemă “sensibilă” de rezolvat pe lista lui Rishi Sunak. Sprijinul necondiționat acordat de guvernul Johnson Ucrainei a adus Marii Britanii – și mai ales premierului Boris Johnson – laudele marilor lideri occidentali. În ultima perioadă, în afară de acest context, Marea Britanie nu s-a mai remarcat pe scena internațională. 

Totodată, deși Sunak este văzut drept o figură politică “sigură” și poate de încredere, datorită modului în care a dirijat economia britanică în timpul pandemiei (mod pe care mulți oficiali guvernamentali și nu numai l-au descris drept eficient), noul premier britanic “poartă în spate” marca unui Partid Conservator care și-a petrecut ultimii ani încercând să se “autodistrugă”. Partidul pe care acum Rishi Sunak îl conduce este descris ca fiind fracționat și cu problemele de loialitate. 

Gestionarea partidelor politice este însă o problemă a cărei rezolvare s-ar putea să nu se afle în buzunarul lui Sunak, cel puțin în viitorul apropiat. Totuși, mai scrie CNN, este evident faptul că unele dintre atuurile noului premierului sunt politica economică și relațiile cu partenerii internaționali. Într-un scenariu ideal, Rishi Sunak va reuși să aducă stabiliate economică Marii Britanii și, simultan, stabilitate politică. Experții care au analizat timp de decenii guvernele britanice și politica internă spun că cele două părți nu sunt compatibile de cele mai multe ori. 

Teoretic, mai sunt doi ani până la următoarele alegeri generale din Marea Britanie, timp mai mult decât suficient pentru Sunak de a stabiliza națiunea și pentru a împinge procentele îngrozitoare în sondaje ale Partidului Conservator la un nivel mai competitiv. În cazul în care Rishi Sunak nu va reuși aceste obiective, va deveni un simplu alt premier conservator forțat să rezolve probleme politice interne ale propriului partid, fără timp pentru a-și îndrepta atenția spre probleme adevărate cu care se confruntă Marea Britanie.

Surse: CNN, Politico

Foto: Rishisunak.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday