Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) observă că Rusia și-a intensificat campania de dezinformare și acuzațiile conform cărora Ucraina pregătește un atac sub ”steag fals” cu o ”bombă murdară”. Șeful Statului Major rus i-a contactat pe omologii săi din Regatul Unit și Statele Unite pentru a discuta despre ”situația legată de posibila utilizare de către Ucraina a unei bombe murdare” (un exploziv convențional combinat cu material radioactiv care nu este considerat o armă nucleară).

Cu o zi înainte și Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat cu omologii săi din Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Turcia pe același subiect. În aceeași ordine de idei, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice ale Rusiei a susținut o declarație de presă în care a acuzat Ucraina că plănuiește un atac sub ”steag fals” cu o ”bombă murdară” pentru a da vina pe Rusia că folosește arme nucleare în Ucraina.

Revenind la situația de pe front, ieri, Armata Rusă a continuat să efectueze lovituri aeriene pe teritoriul ucrainean, cu rachete și drone, însă intensitatea acestora a scăzut față de zilele precedente. Statul Major ucrainean a raportat că rușii au lansat două rachete și 28 de drone, însă susține că forțele sale au interceptat 16 dintre acestea. ISW notează că ritmul mai lent al atacurilor aeriene, cu rachete și drone, poate reflecta scăderea stocurilor și eficacitatea redusă a acestora în a îndeplini obiectivele militare strategice ale Rusiei.

Șeful Direcției de Informații Militare a Ucrainei spune că impactul atacurilor ruse împotriva infrastructurii critice ucrainene scade pe măsură ce forțele ruse își epuizează și mai mult arsenalul limitat de rachete de croazieră. Pe de altă parte, Generalul Kirillo Budanov crede că anexarea de către Vladimir Putin a patru regiuni ucrainene a declanșat o schismă în interiorul Kremlinului, care probabil se va intensifica pe măsură ce Ucraina eliberează mai multe teritorii.

Generalul Kirillo Budanov mai spune că forțele ruse se pregătesc să apere orașul Herson și nu se retrag complet din regiune, în ciuda rapoartelor anterioare care indicau acest lucru. Declarația lui Budanov este în contradicție cu rapoarte ISW, care indicau o retragere a rușilor din nord-vestul Hersonului. Totuși, ISW notează că ”rapoartele recente despre operațiunile militare rusești din Herson nu au făcut întotdeauna o distincție suficient de clară între activitățile din orașul Herson și cele din vestul regiunii”.

Principalele evenimente:

  • Kremlinul și-a intensificat operațiunea de dezinformare pentru a acuza Ucraina că pregătește un atac sub ”steag fals” cu o bombă murdară.
  • Șeful Direcției de Informații Militare (GUR) a Ucrainei spune că impactul atacurilor ruse împotriva infrastructurii critice ucrainene este în scădere.
  • Anexarea de către președintele rus Vladimir Putin a patru regiuni ucrainene a declanșat o schismă în interiorul Kremlinului, care probabil se va intensifica pe măsură ce Ucraina eliberează mai multe teritorii, conform șefului Direcției de Informații Militare a Ucrainei.
  • Forțele nu se retrag din Herson, ci pregătesc orașul pentru luptă urbană.
  • Statul Major ucrainean spune că forțele sale au capturat trei localitățe din regiunea Luhansk și una din Donețk.
  • Rusia a construit două linii de apărare la frontiera cu Ucraina, în regiunea Kursk, de teama unui eventual atac al forțelor ucrainene. Mai construieşte două, una tot în Kursk şi una în Belgorod.
  • Forțele ucrainene au continuat să atace forțele ruse în apropierea frontului din regiunea Zaporojie și aceleași trupe și echipamente în vecinătatea Enerhodar.
  • Administrația pro-rusă din teritoriile ocupate dezinstalează sistemele de telecomunicații din Herson astfel încât Armata Ucraineană să nu fie anunțată asupra mișcării forțelor ruse.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday