Consiliul a aprobat definitiv Directiva privind încărcătorul comun. Din 2024portul de încărcare USB-C va deveni obligatoriu pentru o gamă largă de dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și căștile.

Avem cu toții cel puțin trei încărcătoare de telefoane mobile acasă. Căutarea încărcătorului potrivit, fie la domiciliu, fie la locul de muncă, poate fi destul de agasantă. În plus, aceste încărcătoare reprezintă 11 mii de tone de deșeuri electronice în fiecare an. Existența unui încărcător potrivit pentru mai multe aparate va economisi timp și bani și ne va ajuta să reducem deșeurile electronice”, a declarat ministrul ceh al industriei și comerțului.

Directiva introduce o pictogramă care informează dacă un încărcător este inclus în pachet, cât și specificațiile tehnice ale acestuia, consumatorii știind exact ce cumpără. De asemenea, directiva le oferă cumpărătorilor dreptul de a alege dacă vor să cumpere un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. În felul acesta consumatorii vor putea economisi bani, și de asemenea volumul de deșeuri asociat cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor va fi redus.

Normele vor fi aplicate telefoanelor mobile, tabletelor și e-readere-lor, aparatelor de fotografiat digitale, consolelor de jocuri, căștilor, boxelor portabile, mouse-urilor și tastaturilor fără fir cât și sistemelor portabile de navigație. La 40 de luni de la intrarea în vigoare a acestei norme, vor fi vizate și toate laptopurile.

Actul legislativ privind încărcătorul comun a fost propus pe 23 septembrie 2021, după ce 38% din consumatori au declarat că s-au confruntat cu probleme la încărcarea dispozitivelor, neavând la dispoziție niciun încărcător compatibil. La 7 iunie 2022 Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra directivei privind încărcătorul comun, care a fost aprobat de reprezentanții statelor membre pe 29 iunie 2022. Actul legislativ a fost adoptat, după ce Consiliul a adoptat astăzi poziția Parlamentului European.

După semnarea de către președinta Parlamentului și de președintele Consiliului, actul legislativ se va publica în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 de zile după publicare, iar normele vor fi aplicate la 2 ani de la intrarea în vigoare.

Comunicat integral

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday