ISW arată că o retragere treptată în stânga Niprului se va întinde pe câteva săptămâni, dacă ucrainenii nu aleg să atace masiv liniile ruse. “Forțele ruse (…) ar putea avea dificultăți în a efectua o retragere în ordonată, dacă ucrainenii atacă. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat pe 21 octombrie că forțele ruse transferă “destul de activ” muniții, echipamente militare și unele unități (nespecificate) de pe malul de vest al râului Nipru, pe malul de est, pe feriboturi. Comandamentul Operațional de Sud a adăugat că forțele ruse au desfășurat 2.000 de oameni proaspăt mobilizați, pentru a menține linia frontului, și continuă să bombardeze pozițiile ucrainene, probabil în efortul de a acoperi retragerea. Deja administrația de ocupație pregătește evacuarea specialiștilor ruși, a colaboraționiștilor ucraineni și a sistemului bancar din Herson. La Berislav, acestea au încetat deja operațiunile.”

ISW mai arată că o retragere de acest fel ar impune ca linia frontului să fie apărată de un detașament bine pregătit, profesionist și gata să moară pentru cei care se retrag. Dacă Rusia alege să retragă trupele aeropurtate (VDV) și pușcașii marini (probabil pentru a asigura ulterior apărarea în stânga Niprului) și să lase soldați proaspăt mobilizați pe linia de contact pentru a acoperi retragerea, “asta ar duce probabil la o distrugere catastrofală a forțelor ruse, la o magnitudine comparabilă cu cea de la Harkov”, mai arată ISW.

ISW mai arată că Armata Ucraineană nu are niciun motiv să arunce în aer hidrocentrala de la Nova Kakhovka, iar, dacă acest lucru se va întâmpla, doar Armata Rusă o poate face. “Rusia are toate motivele să încerce să-și acopere retragerea printr-o lărgire a râului Nipru, pe care apoi forțele ucrainene ar trebui să-l traverseze pentru a-și continua contraofensiva. Orice afirmație conform căreia forțele ruse nu ar arunca în aer barajul pentru că asta ar lăsa Crimeea fără alimentarea cu apă sunt absurde. Crimeea a supraviețuit fără acces la aducțiunea de la Nipru încă din 2014 și până în februarie 2022. Oficialii ruși și-au demonstrat capacitatea de a alimenta cu apă Crimeea pe termen nelimitat și fără acces la acest canal. Forțele ruse vor încerca să păstreze estul regiunii Herson (în stânga Niprului) nu pentru apă, ci mai degrabă pentru a oferi o zonă tampon pentru apărarea Crimeei.”

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a reluat sâmbătă dimineața atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene. Sunt lovite ținte din vestul Ucrainei, în zona Liov, aproape de granița cu Polonia.
  • Mai multe filmări postate pe rețelele de socializare vineri surprind avioane supersonice ucrainene doborând destul de facil drone kamikaze și rachete ghidate rusești. Una dintre filmări este din zona Cernăuți, aproape de granița cu România. Filmarea de mai jos este din zona Odesa.

Astfel de interceptări sunt posibile doar dacă avioanele ucrainene sunt deja ridicate de la sol în momentul detectării atacului. Ucraina nu are un număr suficient de mare de avioane supersonice (Mig-29, precum cel din imaginile de mai sus, sau Suhoi Su-27) care să acopere întreg teritoriul său 24/7.

  • Armata Ucraineană a bombardat vineri seara o facilitate industrială din regiunea rusă Belgorod.
  • Rusia a suplimentat la zece numărul navelor (inclusiv purtătoare de rachete) din Marea Neagră.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday