Giorgia Meloni a acceptat mandatul și și-a prezentat lista de miniștri”, a transmis oficialul prezidențial Ugo Zampetti, după întâlnirea dintre doamna Meloni și președintele Sergio Mattarella. Cabinetul va fi supus votului de încredere din în cele două camere ale Parlamentului săptămâna viitoare.

Alianța de extremă dreapta condusă de partidul “Frații Italiei” a câștigat alegerile legislative pe 25 septembrie. Presa scria atunci că ascensiunea Giorgiei Meloni este fulminantă, în condițiile în care partidul său a obținut doar 4% la alegerile din 2018. Formațiunea își are rădăcinile în fascismul interbelic al lui Benito Mussolini.

Din coaliție mai fac parte și partidul lui Matteo Salvini, Liga Nordului, precum și cel al fostului premier, Silvio Berlusconi, Forza Italia. Ambii au fost în trecut susținători declarați ai lui Vladimir Putin. Printre șefii celor mai importante ministere din Italia se numără Giancarlo Giorgetti (ministru de Finanțe), fost ministru al Dezvoltării în guvernul Draghi și membru al Ligii Nordului. Antonia Tajani, membru al Forza Italia, va ocupa funcția de ministru de Externe și vicepremier.

Presa internațională scrie că Meloni se va confrunta, în cazul în care asigură funcția de premier în urma votului în Parlament, cu o guvernarea dificilă. Bloomberg explică faptul că, în calitate de premier al Italiei, Giorgia Meloni va trebui să dirijeze a treia cea mai mare economie a Zonei Euro și datoria uriașă a acesteia printr-o criză energetică agravată de ridicarea ratelor dobânzilor și de încetinirea creșterii economice.

Surse: Reuters, Bloomberg

Sursa foto: Facebook Georgia Meloni

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday