Liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți în formatul Consiliului European, au agreat că este necesară accelerarea procesului de reducere a cererii de energie și, totodată, de a evita o raționalizare a consumului. 

Astfel, Consiliul European a cerut Comisiei și Consiliului Uniunii să prezinte decizii concrete pe mai multe paliere, cele mai importante fiind: achizițiile de gaze în comun, o nouă valoare de referință pe piața gazelor până la începutul lui 2023, un interval de prețuri dinamic temporar pentru tranzacțiile de gaze naturale și un cadru temporar al UE pentru a plafona prețul gazelor în producția de energie electrică.

Contractele deja încheiate pe termen lung de statele membre cu furnizorii nu vor fi afectate de măsurile ulterioare, se mai arată în comunicatul de presă. Viktor Orban, premierul Ungariei, a explicat pe Facebook faptul că acordul pe 15 ani cu Gazprom nu este vizat: ”Am primit o scutire de la plafonul prețului gazelor, astfel încât să nu se pericliteze securitatea aprovizionării cu gaze a Ungariei. De asemenea, am convenit că, și dacă există achiziții comune de gaze în Europa, acestea nu vor fi obligatorii pentru Ungaria”.

Nici de această dată, liderii nu au ajuns la consens în privința plafonării prețului gazelor importate. Potrivit oficialilor de la Budapesta, o astfel de măsură le-ar afecta securitatea energetică. Și Germania a argumentat că în acest fel, prețurile ar fi date peste cap și ar putea crește consumul, iar furnizorii ar putea decidă să nu vândă la un preț reglementat.

Summitul Consiliului European continuă și astăzi. 

Surse: Comunicatul Consiliului European, Reuters

Sursa foto: Wkcode | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday