Casa Albă a afirmat că Iranul a trimis personal militar în Crimeea pentru a-i învăța pe ruși să piloteze dronele kamikaze: ”Teheranul este acum implicat direct în conflict, pe teren și prin furnizarea de armament”.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate, a declarat că prezența personalului iranian în Crimeea este o dovadă a implicării directe a Iranului în conflictul ruso-ucrainean. Kirby a afirmat: ”Putem confirma că personalul militar rus din Crimeea a pilotat drone iraniene, folosindu-le pentru a desfășura lovituri în toată Ucraina, inclusiv în Kiev. Un număr relativ mic de membri ai Armatei Iraniene sunt pe teren în Crimeea și ajută a aceste operațiuni, dar rușii sunt cei care pilotează”. Oficialul a explicat că rușii nu sunt familiarizați cu dronele și că au nevoie de instruire.

Kirby a estimat că Rusia a recepționat până acum zeci de astfel de dispozitive și că va mai primi în viitor. În schimb, presa internațională vorbește de sute de drone, iar Armata Ucraineană a transmis că a doborât până acum 233. 

Oficialul a mai spus că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia caută să achiziționeze arme suplimentare din Iran, inclusiv rachete sol-sol: ”Iranienii și rușii pot minți lumea în legătură cu parteneriatul dintre ei. Însă nu pot ascunde faptele”.

Sursa: CNN, APN

Folosim cookies