John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate, a declarat că prezența personalului iranian în Crimeea este o dovadă a implicării directe a Iranului în conflictul ruso-ucrainean. Kirby a afirmat: ”Putem confirma că personalul militar rus din Crimeea a pilotat drone iraniene, folosindu-le pentru a desfășura lovituri în toată Ucraina, inclusiv în Kiev. Un număr relativ mic de membri ai Armatei Iraniene sunt pe teren în Crimeea și ajută a aceste operațiuni, dar rușii sunt cei care pilotează”. Oficialul a explicat că rușii nu sunt familiarizați cu dronele și că au nevoie de instruire.

Kirby a estimat că Rusia a recepționat până acum zeci de astfel de dispozitive și că va mai primi în viitor. În schimb, presa internațională vorbește de sute de drone, iar Armata Ucraineană a transmis că a doborât până acum 233. 

Oficialul a mai spus că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia caută să achiziționeze arme suplimentare din Iran, inclusiv rachete sol-sol: ”Iranienii și rușii pot minți lumea în legătură cu parteneriatul dintre ei. Însă nu pot ascunde faptele”.

Sursa: CNN, APN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday