Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a declarat joi, în cadrul unei audieri, că autoritățile au deschis un nou dosar penal împotriva sa pentru promovarea terorismului și a extremismului, ceea ce ar putea duce la dublarea sentinței.

Navalnîi, cel mai cunoscut critic intern al președintelui rus Vladimir Putin, este deja încarcerat pentru fraudă, sfidarea instanței și încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, și are de executat 11 ani și jumătate de închisoare. Navalnîi a declarat că avocații săi au estimat că în urma ultimelor acuzații ar putea primi o pedeapsă cumulată de aproximativ 30 de ani. Comitetul de Investigaţii nu a oferit o confirmare oficială a sentinţei.

Conform acestuia, toate acuzațiile au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere, fiind cunoscut pentru campaniile împotriva corupției din Rusia. Navalnîi s-a pronunțat împotriva războiului, l-a atacat pe Putin în timpul unei înfățișări în instanță și a numit invazia Ucrainei drept “stupidă” și “construită pe minciuni“.

Ați crezut cu toții că am fost la închisoare timp de doi ani, dar se pare că am comis infracțiuni în mod activ. Din fericire, comisia de anchetă a fost vigilentă și nu a ratat nimic“, a declarat Navalnîi în mod ironic într-o postare online.

În anul 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii de campanie în Siberia, potrivit unei analize efectuate de mai multe instituții medicale europene. Kremlinul a negat implicarea. După luni de tratament medical în Germania, a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate când s-a întors în Rusia la începutul anului 2021.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Kremlinul și-a accelerat campania de anihilare și reducere la tăcere a opoziției interne. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday