Ministerul britanic al Apărării confirmă că o aeronavă rusească a lansat o rachetă din apropierea unui avion de supraveghere britanic, care survola spațiul internațional de deasupra Mării Negre. Incidentul a avut loc luna trecută și nu este considerat “o escaladare intenționată”.

Potrivit lui Ben Wallace, “un avion neînarmat de tip RAF RC-135 Rivet Joint (foto)” s-a apropiat la data de 29 septembrie de două aeronave rusești SU-27, în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre. Ministrul britanic a explicat faptul că una dintre aeronavele rusești a lansat o rachetă din vecinătatea celei britanice, cel mai probabil spre Ucraina.

Ben Wallace i-a transmis omologului său rus, Serghei Șoigu, îngrijorările Marii Britanii cu privire la incident, iar Rusia a transmis că incidentul a fost cauzat de o “defecțiune”.

Nu considerăm că incidentul reprezintă o escaladare deliberată a rușilor, analiza noastră confirmă faptul că lansarea rachetei a fost rezultatul unei defecțiuni. Cu toate acestea, evenimentul ne amintește cât de urât pot evolua situațiile atunci când alegi să folosești avioanele de luptă în moduri în care rușii le-au folosit de multe ori, a declarat Ben Wallace.

Ca urmare a incidentului, Marea Britanie a încetat temporar să execute misiuni de patrulare a spațiului aerian din zona Mării Negre, dar ulterior acestea au fost reluate, iar aeronavele de patrulare sunt acum însoțite de avioane de luptă. 

Sursa: Reuters, The Guardian

Folosim cookies