Potrivit lui Ben Wallace, “un avion neînarmat de tip RAF RC-135 Rivet Joint (foto)” s-a apropiat la data de 29 septembrie de două aeronave rusești SU-27, în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre. Ministrul britanic a explicat faptul că una dintre aeronavele rusești a lansat o rachetă din vecinătatea celei britanice, cel mai probabil spre Ucraina.

Ben Wallace i-a transmis omologului său rus, Serghei Șoigu, îngrijorările Marii Britanii cu privire la incident, iar Rusia a transmis că incidentul a fost cauzat de o “defecțiune”.

Nu considerăm că incidentul reprezintă o escaladare deliberată a rușilor, analiza noastră confirmă faptul că lansarea rachetei a fost rezultatul unei defecțiuni. Cu toate acestea, evenimentul ne amintește cât de urât pot evolua situațiile atunci când alegi să folosești avioanele de luptă în moduri în care rușii le-au folosit de multe ori, a declarat Ben Wallace.

Ca urmare a incidentului, Marea Britanie a încetat temporar să execute misiuni de patrulare a spațiului aerian din zona Mării Negre, dar ulterior acestea au fost reluate, iar aeronavele de patrulare sunt acum însoțite de avioane de luptă. 

Sursa: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday