O serie de firme americane sunt implicate în construcția de reactoare nucleare pentru centrale mici, menită să reducă emisiile de dioxid de carbon. Însă acestea se confruntă cu o mare problemă, după cum arată Reuters, aceea că uraniul, combustibilul de care au nevoie, este în prezent vândut numai de o companie rusească.

Uraniul folosit de noua generație de reactoare nucleare este îmbogățit la niveluri de până la 20%. Spre comparație, combustibilul folosit în reactoarele convenționale este îmbogățit la 5%. Susținătorii noii generații spun că ele sunt mai eficiente, mai rapid de construit și accelerează renunțarea la combustibilii fosili.

TENEX, subsidiară a companiei de stat a Rusiei care produce energie nucleară, Rosatom, este singura firmă care vine uraniu cu puritate 20%. Țările occidentale nu au impus însă sancțiuni Rosatom, în mare parte pentru rolul critic pe care îl are în această industrie globală. Cu toate acestea, cele mai multe companii se feresc de încheierea unor contracte cu compania rusească.

Reuters scrie că fără o sursă sigură și de încredere pentru uraniu de calitate (HALEU), constructorii se tem că nu vor primi comenzi. În aceste condiții, guvernul american ia în calcul să le pună la dispoziție stocuri de uraniu din rezerva de 585 de tone, păstrată până acum pentru arme și armament, o industrie extrem de importantă în actualul context geopolitic.

Faptul că Rusia deține monopolul asupra uraniului special, folosit de noile reactoare, a fost timp de mulți ani o preocuparea a Washingtonului, dar războiul din Ucraina “a schimbat regulile jocului”, deoarece nici guvernul american și nici companiile care construiesc noile reactoare avansate nu vor să se bazeze pe un furnizor ca Moscova.

Washingtonul a încercat să-și slăbească dependența de Moscova în acest domeniu prin semnarea, în 2019, a unui contract cu Centrus, singura companie din afara Rusiei care deține în prezent licența de a produce HALEU. În timp ce o uzină a Centrus urma să înceapă producția în acest an, demersul a fost amânat pentru 2023, parțial din cauza întârzierilor în obținerea containerelor de depozitare.

Reuters mai explică faptul că și după ce uzina va fi pusă în funcțiune, va dura până la cinci ani ca Centrus să ajungă la un ritm de producție care să susțină proiectele americane. Anul trecut, centralele nucleare din SUA au important din Rusia aproximativ 14% din uraniul folosit.

Analiza completă pe Reuters

Sursa foto: Rolls-Royce SMR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday