Aproape două mii de angajați de la Atomic Weapons Establishment (AWE), însărcinați cu menținerea arsenalului de arme nucleare al Marii Britanii, urmează să voteze luni dacă intră în grevă, nemulțumiți de salariile care nu mai fac față inflației în creștere. AWE dezvoltă și întreține focoasele Trident pentru descurajarea nucleară.

Sindicatele Prospect și Unite au transmis separat că membrii săi de la AWE vor vota timp de două săptămâni dacă vor să intre în grevă, după ce au respins oferta companiei de creștere a salariului cu 5%. 

Secretarul general al Prospect, Mike Clancy, a transmis într-un comunicat că “menținerea în siguranță a descurajării nucleare a Regatului Unit este o operațiune complexă și extrem de stresantă, care necesită un nivel extrem de ridicat de dăruire și pregătire la toate nivelurile. Ar trebui să atragă un nivel proporțional de remunerare și respect pentru acest personal care menține țara în siguranță”.

Un reprezentant al AWE a declarat că compania este dispusă să discute cu sindicatele pentru o “soluție satisfăcătoare pentru toate părțile”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că nivelul de descurajare nucleară al Marii Britanii va rămâne neafectat, în cazul unei greve la AWE: “Siguranța și securitatea amplasamentelor Atomic Weapons Establishment sunt de cea mai mare prioritate, iar în cazul unei acțiuni industriale, măsurile de urgență preplanificate vor fi implementate pentru a asigura siguranța continuă a operațiunilor”.

Atomic Weapons Establishment a fost deținut anterior de un consorțiu de companii aerospațiale și de apărare, dar a fost absorbită de Ministerul britanic al Apărării în iulie 2021. AWE are o formă hibridă de organizare, cu elemente de la ONG-uri, dar și de la organismele din sectorul public. Conflictele de muncă și tulburările industriale au afectat o gamă largă de profesii în Marea Britanie în acest an, precum profesori, piloți, personal feroviar și muncitori portuari, pe măsură ce costul vieții crește mai rapid decât salariile. Inflația din septembrie a rămas la 10,1% în septembrie, maximul ultimilor 40 de ani.

Surse: Reuters, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday