Autoritățile americane explică faptul că cei cinci ruși au cumpărat și apoi au livrat către Moscova tehnologie fabricată în SUA, precum semiconductori și microprocesoare de ultimă generație, care pot fi folosite în producția avioanelor de luptă, sistemelor de rachete, radarelor și sateliților. 

Printre inculpații ruși se află și Artem Uss, fiul unui guvernator regional rus, unul dintre cei doi coordonatori ai operațiunii. Cei cinci au expediat o parte din tehnologia americană către Rusia prin intermediul unei companii cu sediul la Hamburg, în Germania. Celălalt coordonator rus, Iuri Orehov, ar fi călătorit în Statele Unite în 2019, de unde a cumpărat componente tehnologice care au fost folosite în producția unor avioane de vânătoare rusești. 

De asemenea, autoritățile americane mai arată că Orehov și alți inculpați din Venezuela s-au folosit de compania-paravan din Hamburg pentru a exporta și sute de milioane de barili de petrol către Rusia și China, încălcând astfel sancțiunile internaționale. Orehov și Artem Uss au fost arestați la începutul acestei săptămâni în Germania, respectiv Italia, urmând să fie extrădați în SUA.

Pe lângă cei cinci inculpați ruși, Departamentul de Justiție al SUA a mai precizat că alți trei letoni și un ucrainean sunt acuzați că au încercat să trimită în Rusia un polizor industrial de fabricație americană, care ar putea fi folosit de producătorii de arme sau chiar în cadrul programelor de dezvoltare a armelor nucleare. Cei trei letoni au fost arestați în Letonia, marți, iar ucraineanul a fost prins în Estonia în iunie. 

Acești inculpați au încercat să introducă ilegal în Rusia un produs de înaltă precizie, controlat la export, unde ar fi putut fi folosit în cadrul programelor de proliferare nucleară și de apărare rusești”, a declarat procurorul american Vanessa Roberts Avery. Cei patru sunt acuzați oficial de spălare de bani, contrabandă și conspirație.

Departamentul de Justiție al SUA a transmis că ambele dosare au implicat companii-paravan, iar scopul final al operațiunii a fost încercarea Rusiei de a evita sancțiunile impuse de Occident.

Sursă: Barron’s

Sursa Foto: Yury Asotov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday