Liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a Statelor Unite, Kevin McCarthy, a declarat săptămâna aceasta că “anticipează dificultăți” în acordarea de ajutoare suplimentare pentru Ucraina, în cazul în care partidul său câștigă Camera inferioară a Congresului. “Cred că oamenii vor fi într-o recesiune și nu vor scrie un cec în alb pentru Ucraina”, a declarat McCarthy.

David Arakhamia, un lider al partidului președintelui ucrainean în parlament, a declarat pentru Financial Times că Am fost șocați să auzim aceste comentarii ale domnului McCarthy, sincer”. Acesta a adăugat că s-a întâlnit cu McCarthy într-o vizită recentă la Washington, iar oficialul republican i-a sugerat că sprijinul SUA pentru Kiev va continua indiferent de rezultatul alegerilor. “Cu doar câteva săptămâni în urmă, delegația noastră a vizitat SUA și a avut o întâlnire cu domnul McCarthy. Am fost asigurați că sprijinul în războiul cu Rusia va rămâne o prioritate de top, chiar dacă va câștiga alegerile.” Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a adăugat că Kievul mizează pe “sprijinul bipartizan continuu din partea SUA”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedan Patel, a precizat că sprijinul care este oferit acum Ucrainei de către administrația americană va rămâne intact sub orice configurație politică care se va forma în Congres după alegeri. “Angajamentul nostru față de partenerii noștri ucraineni nu este doar de neclintit, ci este de fier. Vom continua să luăm măsuri și să facem tot posibilul pentru ca Ucraina să aibă tot ce îi trebuie pentru a se proteja, pentru a-și proteja integritatea teritorială”, a subliniat reprezentantul Departamentului de Stat.

Diviziunile față de sprijinul pentru Ucraina au putut fi observate în mai multe rânduri în acest an. De exemplu, în mai, 11 senatori republicani și 57 de republicani din Camera Reprezentanților s-au opus unei cereri de asistență de securitate de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Analiștii consultați de FT se așteaptă ca disensiunile să se accentueze în următorul Congres, după alegerile din noiembrie, în special pe măsură ce se apropie alegerile generale din 2024.

Alegerile intermediare din SUA vor avea loc pe 8 noiembrie.

Surse: Financial Times, Departamentul de Stat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday