Analiză BBC. Vladimir Putin, sub o presiune din ce în ce mai mare, pe măsură ce ucrainenii își eliberează teritoriile. Decretarea legii marțiale în provinciile anexate dovedește că nu caută să iasă din criză, ci că ridică miza.

“Operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin nu a decurs deloc conform planului, arată BBC la începutul analizei. Ca urmare a contraofensivei ucrainene, Rusia pierde teritoriul pe care îl ocupase și ulterior l-a anexat. Între timp, regiunile rusești de la granița cu Ucraina au fost supuse unor bombardament susținute. Mai mult, anunțul Kremlinului de luna trecută privind “mobilizarea parțială” a stârnit panică în societatea rusă.

Potrivit analizei BBC, răspunsul președintelui Putin nu este nici pe departe Îmi pare rău, am făcut o mare greșeală invadând Ucraina”. Liderul a ales, în schimb, să intensifice nivelul de agresiune și a impus o securitate și mai strictă, nu doar în teritoriile anexate recent, ci în toată Federația Rusă.

În regiunile apropiate de granița cu Ucraina, precum Belgorod, Breansk, Krasnodar și Rostov, precum și în Crimeea anexată, a fost declarat un “nivel mediu” de alertă. Măsurile includ creșterea securității și a ordinii publice, restricții de circulație la intrarea și ieșirea din aceste regiuni.

Nivelul următor este de “pregătire sporită”, care se aplică regiunilor centrale și sudice ale Rusiei, inclusiv Moscova. Decretul prezidențial menționează “percheziții de vehicule și restricții de circulație”, precum și o “securitate mai strictă a ordinii publice”. Într-un mesaj pe rețelele de socializare, primarul capitalei a încercat să-i asigure pe moscoviți cănu vor exista măsuri care să restrângă ritmul normal de viață”. 

Cel mai scăzut nivel de securitate se aplică restului țării: în nordul Rusiei, Siberia și Orientul Îndepărtat.

Pentru a duce la îndeplinire decretul președintelui Putin, toți guvernatorii regionali au primit ordin să înființeze un “sediu operațional”, pentru șefii fiecărei regiuni, reprezentanți ai armatei și ai poliției. Guvernatorii regionali au primit, de asemenea, ordin să să îndeplinească nevoile Forțelor Armate ale Federației Ruse, și ale altor formațiuni de trupe. Potrivit BBC, această mențiune pare să amplifice puterea armatei.

Cum vor funcționa toate acestea în practică, rămâne de văzut. Însă este clar faptul că sistemul de securitate instituit de președintele Putin poate fi folosit de autorități pentru a restrânge libertățile în toată Rusia și pentru a mobiliza trupe pentru “operațiunea militară specială”. Și dacă situația de securitate din Rusia se deteriorează, nimic nu poate împiedica ca nivelul de securitate al regiunilor să fie “actualizat” la un nivel superior, inclusiv până la decretarea legii marțiale.

Nu există niciun semn că Vladimir Putin caută o rampă de ieșire din această criză, iar decretele de azi sunt dovada că este hotărât să păstreze controlul.

Analiza integrală la BBC.

Folosim cookies