Agenția Internaţională pentru Energie (AIE) estimează într-un raport că volumul de emisii de dioxid de carbon va creşte cu 300 de milioane de tone metrice anul acesta. Spre comparație, anul trecut creșterea a fost de două miliarde de tone, într-o perioadă de redeschidere a economiilor după pandemie.

În ciuda temerilor generale că va fi necesară o revenire la combustibilii fosili – cărbune, petrol și gaze naturale – pe fondul crizei energetice globale, sursele regenerabile şi popularitatea mașinilor electrice au influențat pozitiv situaţia. AIE arată că, în lipsa unei implementări la nivel global al acestor doi factori, creșterea ar fi fost chiar de un miliard de tone.

Directorul executiv AIE, Fatih Birol, a afirmat: “Criza energetică globală declanșată de invazia Rusiei în Ucraina a determinat numeroase țări să folosească alte surse de energie pentru a înlocui livrările de gaze naturale pe care Rusia le-a suspendat de pe piață. Vestea încurajatoare este că energia solară și cea eoliană acoperă o mare parte din acest gol, iar creșterea folosinţei în cazul cărbunelui pare să fie relativ mică și temporară”.

Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie apare cu mai puțin de trei săptămâni înainte de conferința pentru climă a Organizației Naţiunilor Unite, în cadrul căreia statele vor analiza dacă planurile lor de reducere a emisiilor respectă obiectivul Acordului de la Paris: limitarea creșterii temperaturii globale la maximum două grade Celsius (de preferință 1,5 grade) față de perioada preindustrială.

Deşi prognoza AIE arată o perspectivă neaşteptat de optimistă, oamenii de ştiinţă avertizează că emisiile ar trebui să scadă rapid pentru ca obiectivul de 1,5 grade Celsius să se poată menţine.

Sursa: CNN, IEA

Foto: Danicek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday