Sebastian Ghiță, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat că a primit 29 de milioane de lei, prin intermediul a două dintre firmele sale, pentru a interveni ca o companie din domeniul IT să câștige contracte cu mai multe instituții publice.

Procurorii DNA îl acuză pe Sebastian Ghiță, fost deputat, de trafic de influență și instigare la fals sub semnătură privată în formă continuă, în dosarul “Taxă pentru obţinerea de contracte IT”. Acesta a fost deschis în februarie 2017. În prezent, Sebastian Ghiță se află în Serbia, unde a primit azil. În România, acesta este cercetat în mai multe dosare de corupție.

DNA explică, pentru context, că autoritățile române au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, de la mai multe societăți comerciale cu activitate în domeniul IT, inclusiv de la unele controlate de Sebastian Ghiță. “În această perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influența și controlul deținut de acesta, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredințare și chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autoritățile publice”, subliniază DNA.

Concret, mai explică procurorii, Sebastian Ghiță ar fi pretins și primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanții unei societăți din domeniul IT, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor publici implicați în proceduri de achiziție publică, pentru a-i determina să atribuie acelei societăți contracte cu statul. DNA spune că fostul deputat lua, practic, comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între firmele controlate de el și firmele IT ce câștigau contractele cu statul.

“Plățile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate în realitate și care au avut la bază documente false. (…) Astfel, potrivit modalității indicate de inculpatul Ghiță Sebastian, în perioada 2010 – 2014, societatea beneficiară a contractelor publice ar fi plătit în conturile celor două firme controlate de inculpat suma totală de 29.464.441 lei, mai explică DNA.

Proiectele derulate de firma care a obținut contractele cu statul includ Cardul Național de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, dar și servicii pentru Casa de pensii sau Agenția de ocupare a forței de muncă.

Sursa: Comunicatul DNA

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Folosim cookies