Joia trecută, pe podul Sitong din districtul Haidian din Beijing, au apărut bannere care conțineau mesaje împotriva liderului Xi Jinping, a guvernării sale autoritare și a măsurilor drastice anti-Covid. Bărbatul care le-a agățat a fost reținut rapid, dar fotografii ale acțiunilor sale s-au răspândit prin intermediul rețelelor de socializare în întreaga lume.

De atunci, relatează BBC, mesaje similare au apărut în mai multe campusuri universitare din SUA, Marea Britanie, Europa, Australia. Un panou scris de mână, afișat la Colegiul Colby din statul american Maine, lăuda inițiativa bărbatului din Beijing:Noi, oamenii din China, vrem să răspândim acest mesaj în locuri fără cenzură. De asemenea, în alte state, au fost postate bannere care conțin mesaje anti-Jinping.

Protestul de săptămâna trecută a declanșat o represiune totală în online. Toate filmulețele, imaginile și cuvintele cheie precum “Haidian”, “protestat la Beijing” și “podul Sitong” au fost eliminate de pe platformele de socializare chineze. Chiar și mai multe cuvinte legate vag precum “erou” și “pod” au dat rezultate limitate. Securitatea a fost sporită în Beijing în zilele următoare protestului, cu poliție și personal suplimentar staționate pe podurile din oraș.

Pe Instagram și Twitter, mai multe conturi de activism din China și-au îndemnat susținătorii să “ia măsuri în timpul săptămânii congresului Partidului Comunist” și să protesteze. Conform imaginilor care se răspândesc în online, activiștii fac referire la protestele din Piața Tiananmen, din 1989.

seen in uni melbourne

Îndemne la protest au fost văzute la Stanford, Emory și Parsons School of Design din SUA, Goldsmiths și Kings College din Londra, precum și în universități din Hong Kong. Unii utilizatori WeChat care au distribuit imaginile de protest online au avut conturile suspendate, potrivit rapoartelor. Un bărbat a fost arestat după ce a distribuit imagini pe Twitter, care pot fi accesate în China printr-o rețea privată virtuală.

Protestatarul misterios, supranumit “Bridge Man” (bărbatul de pe pod), a fost comparat cu “Tank Man”, chinezul necunoscut care stătea în fața unei linii de tancuri în timpul protestelor de la Beijing, din 1989.

“Bridge Man” a făcut obiectul unor investigații ample online cu privire la identitatea sa, și a fost identificat neoficial în persoana unui profesor. Activiștii și-au exprimat temerile pentru acesta, în timp ce l-au lăudat pentru ingeniozitatea de care a dat dovadă, după ce s-a deghizat în muncitor stradal. A strigat lozinci într-un difuzor și a incendiat anvelope.

Înregistrările video de la fața locului l-au arătat pe bărbat reținut de polițiști și înghesuit într-o mașină. Poliția chineză a refuzat să răspundă întrebărilor BBC despre incident.

Protestul a avut loc în ajunul celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunist chinez, care se va desfășura până la sfârșitul acestei săptămâni. Este de așteptat ca Xi Jinping să fie ales lider de partid pentru un al treilea mandat, întărindu-și astfel controlul asupra puterii.

Articolul integral la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday