Compania franceză Lafarge a pledat vinovat acuzațiilor Statelor Unite conform cărora a făcut plăți către grupări considerate teroriste, inclusiv Statul Islamic. Este prima dată în istoria SUA când o companie recunoaște că a acordat sprijin material unei grupări teroriste. 

În acordul de vinovăție încheiat la un tribunal federal din Brooklyn, firma a recunoscut că a plătit bani grupării Statul Islamic, între august 2013 și octombrie 2014, pentru ca fabrica sa din Siria să poată rămâne deschisă. Plățile au avut loc în timp ce organizația teroristă ucidea și tortura prizonieri, inclusiv occidentali. Lafarge a acceptat să plătească amenzi și penalități în valoare de 778 milioane de dolari (792 de milioane de euro).

Lafarge se mai confruntă şi cu acuzații de complicitate la genocid, la Paris, pentru că a menținut în funcțiune fabrica din Siria, după izbucnirea unui conflict în 2011, însă compania nu şi-a recunoscut vina în acest caz. 

Sursa: Reuters

Foto: Jerome Cid | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday