Război în Ucraina. Rusia a atacat ieri cu drone și rachete șase zone din Ucraina, susținând că a țintit infrastructura energetică. Cele mai multe dintre ele au fost doborâte înainte să-și atingă țintele. Propaganda rusă monitorizează prezența Armatei Române în Republica Moldova, pentru exerciții militare.

Forțele ruse au lansat ieri 43 de drone, majoritatea de producție iraniană, din sudul Ucrainei. Atacul a fost concentrat pe Kiev, dar au mai fost vizate orașul Zaporijie, zone din Vinniția, Sumi, Dnipropetrovsk și Nikolaev. Aviația ucraineană susține că 37 dintre ele au fost doborâte. Cinci drone Shahed-136 au reușit totuși să-și atingă țintele din Kiev, lovind inclusiv clădirea operatorului ucrainean de transport a energiei electrice. ISW arată că puterea distructivă a unei astfel de drone echivalează cu trei obuze de artilerie de calibrul 155. “Forțele ruse continuă să folosească dronele Shahed-136 pentru a genera efecte psihologice asupra populației, în loc să încerce să genereze efecte operaționale asimetrice prin lovirea concentrată a țintelor militare legitime și a țintelor din prima linie”, mai arată ISW.

În privința militarilor ruși dislocați în Belarus, SUA consideră că nu există semne “alarmante”, care ar putea afecta evoluția situației de pe câmpul de luptă din Ucraina. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a mai precizat că “în privința deplasării aeronavelor strategice și a altor active capabile să transporte arme nucleare în interiorul Rusiei, nu a fost observat nimic din ceea ce ar putea schimba poziția descurajării nucleare americane în Europa”.

Începând de aseară, canalele ruse de Telegram au acordat o atenție sporită Republicii Moldova și prezenței Armatei Române în această țară. Propagandiștii ruși au publicat imagini cu un tren (filmat la Iași) ce transportă blindate și echipamente românești în Moldova.

Deși precizează faptul că această desfășurarea are loc în condițiile unui exercițiu comun cu militari moldoveni și britanici, corelează acest lucru cu intervenția poliției moldovene la Chișinău, pentru dispersarea manifestanților filoruși ai lui Ilan Șor. Canalul (de analiză militară) Rybar scrie că “teza despre necesitatea restabilirii controlului asupra Transnistriei, care este dispersată în mass-media occidentală, creează și mai multe premise pentru un conflict armat”. Totuși, nu este prezentat niciun argument în acest sens, iar speculațiile se bazează strict pe desfășurarea exercițiului militar comun la care participă și Armata Română.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies