Andri Yermak, șeful Biroului Președintelui ucrainean, a scris pe Twitter că astăzi a avut loc un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. În total au fost eliberați 218 deținuți, dintre care 108 luptătoare ucrainene și angajate ale combinatului Azovstal. Oficialul a mai precizat că este primul schimb de prizonieri care include doar femei și că printre cele eliberate se află și 12 civili.

Oficialul ucrainean a mai transmis că 37 dintre acestea au fost închise de ruși după ce Ucraina a pierdut controlul asupra oțelăriei Azovstal, în luna mai. Ministerul ucrainean de Interne a adăugat că o parte a femeilor se aflau în închisoare încă din 2019, când au fost închise de autoritățile pro-ruse din regiunea de est pentru “poziții pro-Ucraina”.

De cealaltă parte, Denis Pușilin, șeful regiunii separatiste Donețk, a confirmat că în urma negocierilor 110 persoane au fost eliberate de ucraineni. Oficialul susține că Ucraina a eliberat 80 de marinari civili și 30 de militari, 72 dintre aceștia fiind capturați în luna februarie, de pe navele civile.

Surse: Reuters, Barron’s.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday