Senatul a dat votul decisiv în favoarea adoptării celor trei Legi ale Justiției, care fac referire la statutul judecătorilor și procurorilor, la organizarea judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii. În forma votată de către Parlament, legislațiile pot fi consultate AICI, la punctele 1,2 și 3.
Anterior ședinței senatorilor, grupul parlamentarilor REPER a anunțat că ia în calcul contestarea legilor la Curtea Constituțională: ”Obiecțiile au la bază observațiile realizate atât de către diferitele instituții europene, cât și de către asociațiile magistraților din România, privind în mod particular restrângerea drepturilor magistraților, centralizarea puterii de decizie în cadrul sistemului judiciar și un rol de constrângere excesiv al Inspecției Judiciare”, a arătat formațiunea într-un comunicat de presă.
Săptămâna trecută, prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a declarat convins că după promulgarea acestor inițiative va fi întocmit un raport pozitiv pentru ridicarea Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).
Pachetul de legi a fost prima dată prezentat de către ministrul Justiției pe 22 iunie, iar pe 24 august a fost adoptat de guvern și trimis Parlamentului. În prealabil, a primit și avizul pozitiv din partea CSM.
Amintim că inițiativele au fost criticate de trei asociații de magistrați, care au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene (scrisoarea integrală, în engleză, poate fi consultată AICI). Magistrații au reclamat că guvernul promovează o altă versiune decât cea prezentată executivului european și că, în fapt, sunt menținute toate modificările nocive criticate până acum: concursurile de promovare la ÎCCJ, la Curțile de Apel, la tribunalele și parchetele de pe lângă acestea nu au un caracter meritocratic și rămân sub controlul total al Secției pentru Judecători a CSM. Inspecția Judiciară este cosmetizată în mod minor. Rolul Institutului Național al Magistraturii, prin Consiliul Științific, în numirea inspectorilor este complet eliminat. Libertatea de exprimare a magistraților este grav afectată – sunt doar câteva din observațiile asociațiilor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.