Ucraina. Exporturile de cereale se apropie de nivelul de dinainte de război. Până acum, în octombrie au fost cu doar 2,4% mai mici față de aceeași perioadă a anului 2021.

Conform Ministerului ucrainean al Agriculturii, citat de Reuters, exporturile de cereale ucrainene din primele 17 zile ale lunii octombrie au fost cu doar 2,4% mai mici faţă de ​​aceeași perioadă a anului 2021, în ciuda închiderii mai multor porturi maritime și a problemelor de logistică apărute odată cu invazia rușilor. Astfel, Ucraina a exportat 2,12 milioane de tone de cereale (în special porumb și grâu) în luna octombrie, până acum, față de 2,17 milioane de tone, în aceeași perioadă a anului 2021.

Datele au mai arătat că Ucraina a exportat în total de 10,8 milioane de tone de cereale din iulie până în prezent, comparativ cu 16,5 milioane în aceeași perioadă a anului trecut.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut puternic la începutul anului, din februarie, când războiul a dus la închiderea porturilor Ucrainei la Marea Neagră. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial și a crescut riscul de penurie în Africa și Orientul Mijlociu. Ulterior, trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise la sfârșitul lunii iulie, printr-un acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia.

Sursa: Reuters

Folosim cookies