Conform Ministerului ucrainean al Agriculturii, citat de Reuters, exporturile de cereale ucrainene din primele 17 zile ale lunii octombrie au fost cu doar 2,4% mai mici faţă de ​​aceeași perioadă a anului 2021, în ciuda închiderii mai multor porturi maritime și a problemelor de logistică apărute odată cu invazia rușilor. Astfel, Ucraina a exportat 2,12 milioane de tone de cereale (în special porumb și grâu) în luna octombrie, până acum, față de 2,17 milioane de tone, în aceeași perioadă a anului 2021.

Datele au mai arătat că Ucraina a exportat în total de 10,8 milioane de tone de cereale din iulie până în prezent, comparativ cu 16,5 milioane în aceeași perioadă a anului trecut.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut puternic la începutul anului, din februarie, când războiul a dus la închiderea porturilor Ucrainei la Marea Neagră. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial și a crescut riscul de penurie în Africa și Orientul Mijlociu. Ulterior, trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise la sfârșitul lunii iulie, printr-un acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday