Update ora 12:30 Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a afirmat, citat de Reuters, că militarii ucraineni au doborât 37 de drone kamikaze începând de duminică seară. Ignat precizează că acestea reprezintă 85%-86% din totalul dispozitivelor folosite de Armata Rusă: ”Rezultatul este unul destul de bun pentru activitatea apărării aeriene. Acest procent va crește în viitor”.

Vitali Kliciko, primarul Kievului, a declarat că cel puțin o persoană a murit și trei au ajuns la spital, în urma atacurilor din această dimineață. Edilul a spus că 18 persoane au fost evacuate dintr-o clădire grav avariată, însă alte două sunt încă prinse sub dărâmături. Ministrul de Interne a confirmat că s-au înregistrat decese și în alte orașe, relatează The Guardian.

Reuters scrie că unul dintre reporterii săi din capitala ucraineană a observat o bucată dintr-o dronă kamikaze pe care scria ”Pentru Belgorod”, aluzie la incidentele din provincia rusă de la granița cu Ucraina.

Știrea inițială:

Autoritățile raportează luni dimineața două explozii în centrul Kievului și cer locuitorilor să stea în adăposturi. O a treia dronă a fost doborâtă de antiaeriana ucraineană. La fel ca acum o săptămână, atacul s-a produs la ora 7, o oră de trafic intens, la care oamenii merg la serviciu. Peste noapte, rușii au atacat cu rachete un depozit de combustibili din Nikolaev, provocând un incendiu uriaș în portul fluvial. Aparent, au țintit depozitele de păcură ale termocentralei care încălzește orașul.

Rusia a extins la șapte zonele de interdicție pentru aviație din Marea Barents și Oceanul Arctic, în jurul fostului poligon nuclear sovietic din insula Novaia Zemlia. Potrivit oficialilor NATO, Rusia va desfășura în această săptămână exercițiul nuclear regulat al forțelor sale strategice.

Posibil din rațiuni de descurajare, țările NATO desfășoară și ele un exercițiu cu forțele nucleare, exact în aceeași perioadă. Peste 60 de aeronave, inclusiv bombardierele americane B 52, vor efectua manevre deasupra Belgiei și a Marii Britanii, executând simulări de lansări deasupra Mării Nordului.

Într-o analiză privind un eventual armistițiu, ISW arată că Ucraina nu se poate apăra eficient împotriva Rusiei, fără a controla complet malurile Niprului, zona de sud (Zaporijie) dar și Crimeea. De asemenea, părți din Donbas controlate de ruși încă din 2014 sunt vitale pentru securitatea economică a țării.

Surse alternative: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday