Potrivit publicației de limbă rusă Meduza, care citează un grup de jurnaliști ce a discutat cu un militar rănit în conflictul din Belgorod, schimbul de focuri ar fi avut la bază un conflict religios. Soldatul rus care a vorbit cu jurnaliștii spune că în primă fază, mai mulți militari din Azerbaidjan și din republicile rusești Daghestan și Adîgheia au strigat “acesta nu este războiul nostru” și au cerut să fie lăsați să plece. 

Ulterior, un comandant, despre care jurnaliștii ruși spun că îl chema Andrei Lapin, a răspuns că acest război trebuie purtat deoarece “este un război sfânt”. În replică, un alt grup, de militari din Tadjikistan, (nu este clar dacă aceștia luptă ca voluntari, rezerviști sau mercenari) ar fi răspuns că “un război este sfânt doar când este purtat de musulmani împotriva necredincioșilor”. Comandantul rus a reacționat și a spus că “Allah este un laș dacă nu vă lasă să luptați pentru țara căreia i-ați jurat credință”, provocând furie în rândul musulmanilor prezenți, inclusiv al unor ofițeri. A avut loc o busculadă între soldații musulmani și cei creștini, dar lucrurile s-au calmat.

Două ore mai târziu, mai relatează Meduza, când urma să înceapă tragerea în poligon, trei militari din grupul celor din Tadjikistan l-au împușcat pe comandant și au deschis focul asupra tuturor celor prezenți, provocând un schimb general de focuri. Aceștia au fost uciși de ceilalți soldați prezenți pe poligon, dar potrivit militarului rus care a discutat cu jurnaliștii, au murit aproape 30 de oameni, mult mai mulți decât au anunțat oficial autoritățile de la Moscova. În context, acesta a mai menționat că cei trei atacatori din Tadjikistan și-au manifestat în repetate rânduri nemulțumirea că nu sunt lăsați niciodată să se roage și că nu le-a fost alocată o cameră în acest scop.

Toate aceste afirmații nu pot fi confirmate din surse independente, iar jurnaliștii ruși precizează că nu există certitudine cu privire la evenimentele prezentate de militarul rus, rănit în schimbul de focuri. 

Reamintim, aseară, Ministerul rus al Apărării a anunțat că “mai mulți teroriști, cetățeni ai uneia dintre țările CSI (fosta URSS), au deschis focul asupra voluntarilor care se pregăteau pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, la o bază de antrenament aflată în regiunea Belgorod, la 15 km de granița ruso-ucraineană”. 

Sursa: Meduza

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday