Inițial Ministerul rus al Apărării a susținut că trei teroriști, cetățeni ai “uneia dintre țările CSI”, au deschis focul asupra “voluntarilor” care se pregăteau pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, la o bază de antrenament aflată în regiunea Belgorod, la 15 km de graniță.

Ulterior rușii au revenit asupra declarației, precizând că ar fi fost vorba de “doi teroriști”, omorâți în schimbul de focuri cu soldații din bază. Oficial, incidentul a avut loc sâmbătă dimineață, iar 11 persoane ar fi murit, în timp ce alte 15 au fost spitalizate cu diferite răni. Alte surse ruse susțin că ar fi fost vorba de 22 de morți și 16 răniți.

Nu este însă clar exact cum a fost posibil un astfel de atac, în condițiile în care Ucraina nu mai face parte din CSI, iar atacatorii nu sunt deci ucraineni. Potrivit unor surse ucrainene, soldații care au deschis focul sunt din Tadjikistan. ISW susține, dar fără a preciza sursa, că sâmbătă dimineață a izbucnit o altercație între recruții mobilizați la această bază, iar aceasta a degenerat într-un schimb de focuri.

Surse: ISW, WP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday