Președintele Recep Erdogan a cerut deja Ministerului turc al Energiei să demareze lucrările de construcție a “centrului logistic” sau “hub-ului” de gaze. Proiectul a fost propus de președintele rus Vladimir Putin ca o rută alternativă de aprovizionare a Europei cu gazele rusești.

Împreună cu domnul Putin am instruit Ministerul Energiei și al Resurselor Naturale și instituția relevantă din Rusia să lucreze împreună în acest sens. Nu este motiv de așteptare”, a declarat președintele turc Recep Erdogan. Ministerul turc de Externe a precizat că propunerea președintelui Putin subliniază faptul că Rusia nu mai consideră gazoductele Nord Stream mijloace “de încredere” pentru exportul de gaze.

Propunerea liderului rus vine pe fondul scurgerilor depistate la conductele Nord Stream din Marea Baltică. Acesta a lăudat anterior Turcia ca fiind “cel mai de încredere partener” pentru livrările de gaze către Europa, sugerând că un asemenea centru logistic ar permite Turciei, printre altele, reglementarea prețurilor, vânzarea de gaze la prețuri rezonabile și “excluderea politizării problemei”.

Până acum, analiștii au pus la îndoială probabilitatea ca propunerea președintelui Vladimir Putin de a transporta gaze către Europa prin Turcia să fie într-adevăr pusă în aplicare, în contextul în care cei mai mulți lideri europeni vor să reducă cât mai mult dependența de importurile rusești. Guvernul de la Paris a transmis ieri că “hub-ul” propus de președintele Putin “nu are niciun sens” și vine într-un moment extrem de inoportun, când întreaga Europa urmărește să renunțe la dependența energetică de Rusia, căutând alte metode sustenabile de aprovizionare cu gaze.

Surse: Reuters, ABC 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday