Plângerea celor două asociații, Darwin Climax Coalition (Franța) și Razom We Stand (Ucraina), a fost depusă la procuratura națională antiteroristă, instituția competentă pentru cercetarea crimelor de război. Totodată, acestea cer impunerea unui embargo pe importurile de combustibili fosili din Rusia. 

În plângere, cele două organizații argumentează că TotalEnergies a deținut până în luna septembrie 49% din acțiunile Terneftegaz, societatea comercială care operează zăcământul în cauză Termokarstovoye, în nordul îndepărtat al Rusiei. Restul de 51% din societate este deținut de grupul rus Novatek, în cadrul căruia TotalEnergies deține, de asemenea, 19,4% din acțiuni, conform presei franceze.

Potrivit unui articol separat al Le Monde, publicat la sfârșitul lunii august, zăcământul Termokarstovoye furniza materie primă pentru o rafinărie din Siberia, unde aceasta era transformată în combustibil, folosit ulterior pentru a alimenta aeronavele rusești implicate în războiul din Ucraina.

TotalEnergies a negat atunci că a produs kerosen pentru Armata Rusă, iar la două zile de la publicarea articolului Le Monde, compania a transmis că a fost de acord să renunțe la acțiunile pe care le deține în Terneftegaz. Vânzarea acestora către Novatek a fost finalizată luna trecută. 

Acum, organizațiile Darwin Climax Coalition și Razom spun că, “prin continuarea exploatării zăcământului Termokarstavoye, TotalEnergies a contribuit la aprovizionarea guvernului rus cu mijloacele necesare comiterii crimelor de război” în Ucraina, unde Armata Rusă a lansat în special lovituri aeriene asupra infrastructurii civile. Într-o primă reacție, compania franceză spune că aceste acuzații sunt “defăimatoare și nefondate”. 

La sfârșitul săptămânii trecute, sute de activiști de mediu au blocat în semn de protest două rafinării ale TotalEnergies din Belgia, nemulțumiți de profiturile extraordinare obținute de companiile energetice, în contextul unei crize care afectează toată Europa.

Surse: BFMTV, Barron’s
Sursă foto:
 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday