Jens Stoltenberg a ținut o conferință de presă la finalul unei întâlniri cu miniștrii Apărării ai statelor membre NATO. Secretarul General al Alianței a vorbit despre situația din Ucraina, în special privind amenințările nucleare lansate de Rusia. 

Ar exista consecințe grave dacă Rusia ar folosi arme nucleare, orice fel de armă nucleară, împotriva Ucrainei”, a reamintit Jens Stoltenberg, precizând însă că împrejurările în care NATO ar fi nevoită să folosească arme nucleare sunt “extrem de îndepărtate”. 

Secretarul general al NATO a vorbit și despre exercițiul nuclear pe care Rusia urmează să îl facă în curând: “NATO și aliații au monitorizat forțele nucleare ale Rusiei timp de decenii. Ce pot spune este că acest exercițiu rusesc este unul anual, prin care testează forțe nucleare. Noi îl vom monitoriza, așa cum am făcut mereu, dar vom rămâne vigilenți”, a subliniat Stoltenberg.

În același timp, NATO va organiza, de asemenea, un exercițiu cu arme nucleare, săptămâna viitoare, cu scopul de a asigura că capacitatea Alianței de descurajare nucleară este eficientă.

Vor fi consecințe severe dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Rusia știe acest lucru foarte bine. Nu vom intra în detalii despre cum vom riposta, dar un atac nuclear va schimba drastic natura conflictului. Va însemna că o linie a fost trecută”, a avertizat Stoltenberg, precizând că NATO va continua să ofere sprijin militar Ucrainei. Oficialul a subliniat că un obiectiv major al Alianței este ca pe termen lung, să ajute Ucraina să facă tranziția completă de la echipamente sovietice la echipamente moderne.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday