Publicația rusă Verstka a realizat un reportaj despre impactul pe care mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin l-a avut asupra sistemului de învățământ din Federația Rusă. Potrivit jurnaliștilor ruși, părinții și elevii din Rusia au început să ceară direct politicienilor să intervină pentru ca anumiți profesori să nu fie vizați de mobilizarea parțială, atât în școlile publice, cât și în cele private. 

Un profesor din Sankt Petersburg a povestit pentru Verstka că după lansarea ”operațiunii militare speciale” a ales să rămână în țară și să-și educe elevii: ”Noi am rămas pentru a pregăti copiii. La urma urmei, când regimul se va schimba, toate vor cădea pe umerii lor”. Însă, spune acesta, după ce președintele a ordonat mobilizarea militară parțială, riscul a devenit prea mare, așa că a trecut pe jos granița în Georgia.

Din cauza deficitului de personal, școlile au renunțat la anumite materii sau cursuri. Conform sindicatului Uchitel, în multe școli, s-au eliberat până la 100-120 de ore de predare pe săptămână, nu există nimeni care să înlocuiască oamenii care au fugit. Uneori articole întregi dispar din program”. Sindicatul i-a cerut chiar lui Putin însuși să scutească profesorii de la înrolare, fără a primi însă vreun răspuns oficial.

Deși la începutul lunii august, ministrul Educației Serghei Kravtsov a raportat că școlile sunt pregătite pentru un nou an şcolar, Academia Națională Economică rusă susține că există un deficit de profesori de 3% în toată ţara, adică peste 200 de mii de persoane. Vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Educație, Yana Lantratova, confirmă că primeşte zilnic zeci de mesaje referitoare la amânarea mobilizării cadrelor didactice și a înaintat o solicitare în acest sens ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Materialul a fost șters la scurt timp după publicare, fără vreo explicație din partea Verstka. Având în vedere legislația dură din Rusia cu privire la relatările despre războiul cu Ucraina, unii jurnaliști ruși cred că Verstka a fost obligată să șteargă reportajul, care a fost totuși preluat și de site-ul independent Meduza.

Sursa: Meduza

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday