Față de peste 80 de rachete și aproape 30 de drone kamikaze folosite în prima zi de bombardament, ieri, forțele ruse au lansat mai puțin de 30 de rachete de croazieră și peste zece drone. În prima zi au fost folosite rachete Kalibr, considerate vârful tehnicii ruse în materie de rachete dirijabile, în timp ce ieri bombardierele strategice Tu-95 și Tu-160 au lansat rachete Kh-101 și Kh-55, din era sovietică, care au o eroare recunoscută de până la 50 de metri, departe de accepțiunea modernă a termenului “lovituri de precizie”. Caracteristica acestor rachete este că zboară la joasă înălțime, pentru a nu fi detectate de radare, dar sunt subsonice, iar ucrainenii susțin că au doborât 21 dintre ele și opt drone.

Au fost lovite din nou stațiile de tensiune electrică în regiunile Liov, Vinniția, Dnipropetrovsk, Donețk și Zaporijie, intenția rușilor de a lăsa Ucraina în beznă fiind de acum evidentă. Dronele de fabricație iraniană au performanțe mai slabe decât rachetele rusești, dar au avantajul de a fi considerabil mai ieftine.

O estimare a Forbes evaluează costul bombardamentului rus de luni la între 400 și 700 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că, în total, în cele două zile de bombardament, Rusia a folosit rachete și drone în valoare de aprozimativ un miliard de dolari.

ISW arată că rușii au scos echipamente și muniții din depozitele aflate pe teritoriul Belarus și le-au trimis prin Rusia către Crimeea, pentru aprovizionarea Frontului de Sud. Acest lucru, mai arată ISW, este în contradicție cu o eventuală intenție a Rusiei de a invada din nou Ucraina dinspre Belarus, în ciuda masării unor trupe de rezerviști pe teritoriul acestui stat.

Între timp, pe Frontul de Est, rușii au început să construiască linii defensive fortificate în regiunea Luhansk, între Svatove și Kremina și chiar au contraatacat dinspre Kremina, pentru a contracara recunoașterile în forță făcute de unitățile ucrainene în jurul acestui oraș.

Pe Frontul de Sud, ucrainenii au continuat atacurile poziționale în nordul și vestul regiunii Herson, iar sursele ruse spun că Armata Ucraineană se pregătește astfel de reluarea ofensivei.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday