Stele moarte, unele de până la opt ori mai mari decât Soarele, au explodat formând supernove, iar miezurile lor s-au condensat în stele neutronice sau găuri negre. Acestea sunt mai ușor de observat, scrie CNN, deoarece rămân în Calea Lactee și se integrează în forma acesteia. În schimb, stelele considerate ”antice” (sau fantomele stelare) sunt dificil de identificat întrucât rămășițele lor sunt împinse în afara galaxiei de explozia supernovelor. 

Potrivit studiului publicat în revista Monthly Notices of Royal Astronomical Society, o treime din aceste rămășițe au fost complet eliminate din galaxie. Astronomii Universității din Sydney au identificat un ”cimitir” de stele în Calea Lactee și în jurul acesteia. Potrivit lor, cimitirul se întinde pe o suprafață de trei ori mai mare decât înălțimea galaxiei.

Australianul Peter Tuthill, unul dintre autori, a explicat dificultatea demersului: ”Problema găsirii locului a fost faptul că nu aveam idee unde să căutăm. Cele mai vechi stele neutronice și găuri negre au fost create când Calea Lactee era mai tânără și avea o formă diferită. Apoi au fost supuse unor schimbări complexe care au durat miliarde de ani. A fost o sarcină grea să modelăm toate acestea, pentru a găsi locul”.

David Sweeney, coleg cu Tuthill, a explicat și el: Exploziile supernovelor sunt asimetrice, iar rămășițele sunt aruncate cu viteză mare – cu până la milioane de kilometri pe oră – acest lucru se întâmplă într-o direcție aleatorie pentru fiecare obiect”.

Harta întocmită de cercetători cuprinde locul de formare al stelelor explodate și unde ar putea să se găsească acum rămășițele lor. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday