Fondul Monetar Internațional și-a redus marți prognoza privind creșterea economică globală pentru 2023, pe fondul presiunilor cauzate de războiul din Ucraina, prețurilor ridicate la energie și alimente, inflației și ratelor dobânzilor în creștere. Avertizează că condițiile s-ar putea înrăutăți semnificativ anul viitor.

Conform FMI, o treime din economiile mondiale probabil se vor contracta anul viitor. ”Cele mai mari trei economii, Statele Unite, China și Zona Euro vor continua să stagneze“, a declarat economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, care a adăugat: ”Pe scurt, ceea ce este mai rău urmează să vină și pentru mulți oameni, anul 2023 va fi resimțit ca o recesiune”.

FMI estimează că economia globală va crește cu 2,7%, mai puțin față de prognoza de 2,9% din luna iulie, pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor încetinesc economia SUA, Europa se luptă cu creșterea prețurilor la gaze, iar China se confruntă cu blocaje din cauza COVID-19 și probleme în sectorul imobiliar. Fondul își menține prognoza de creștere pentru 2022 la 3,2%, pe fondul unei producții peste așteptări în Europa și unei performanțe mai slabe a economiei Statelor Unite.

Fondul Monetar Internațional prezice că Germania și Italia vor intra în recesiune anul viitor. În acest caz, cele două țări ar urma să devină primele economii avansate care se vor contracta în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Pentru SUA, FMI estimează o creștere de 1% anul viitor, dar a redus prognoza pentru acest an la 1,7%, pe fondul evoluției slabe din trimestrul II.

În ceea ce privește economia României, la sfârșitul lunii septembrie, FMI a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României în acest an, la 4,8%, de la 2,2% cât estima în aprilie. Totuși, arăta că prețurile energiei și ale alimentelor vor menține inflația ridicată până la sfârșitul lui 2023.

Surse: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday