În ciuda faptului că guvernul face presiuni pentru a negocia cu greviștii, aceștia din urmă continuă greva și cer majorarea salariilor. Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 30% din stațiile de benzină și-au epuizat stocurile pentru anumite produse.

Duminică, sindicaliștii au refuzat oferta salarială propusă de Total Energies, una dintre cele mai mari companii energetice din lume, și au acuzat conducerea de “șantaj”. Membrii guvernului francez, inclusiv prim-ministrul Elisabeth Borne, au cerut ambelor părți să găsească rapid o cale de negociere. Președintele Macron a precizat că actuala penurie de benzină din Franța nu are legătură cu războiul din Ucraina și nici cu guvernul, și a cerut soluționarea rapidă a problemei.

Criza petrolului vine într-un moment al prețurilor ridicate la energie și al inflației în creștere, care subminează puterea de cumpărare a gospodăriilor franceze. Șoferii devin din ce în ce mai disperați și formează cozi lungi la stațiile la care încă se găsește combustibilul potrivit pentru mașinile lor. Pe parcursul celor două săptămâni de grevă, producția internă de combustibil a Franței a scăzut cu peste 60%.

Luni, Franța a eliberat din rezervele strategice de combustibil pentru producătorii de zahăr, după ce aceștia au avertizat că lipsa motorinei care afectează recoltarea sfeclei de zahăr ar putea duce la oprirea totală a fabricilor. Fabricile de zahăr, care funcționează de obicei din septembrie până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie în Franța, se bazează pe fermierii care au suficient combustibil pentru a recolta sfecla de zahăr și a o transporta la fabrici pentru a fi procesată.

Surse: France 24, Sky News.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday