Eforturile statelor UE de reconstrucție a armatelor lor, subfinanțate timp îndelungat, au scos la iveală faptul că nici industria de apărare nu poate face față amenințărilor rusești, arată o analiză Politico.Pur și simplu nu sunt suficiente gloanțe, arme și sisteme tehnologice avansate în Europa pentru a satisface nevoiile Uniunii”, concluzionează publicația.

După începerea războiului, în luna februarie, țările membre au alocat peste 230 de miliarde de euro pentru modernizarea arsenalelor lor, dar acești bani nu au de unde aduce foarte repede rezultate. Jiří Šedivý, șeful Agenției Europene de Apărare (EDA), spune că americanii i-au avertizat deja pe europeni: Investiți în propriile capacități strategice, pentru că ar putea veni un moment, și încă destul de curând, când, noi, americanii, am putea fi implicați în altă parte, de exemplu în zona Asia-Pacific, și pur și simplu nu vă vom putea sprijini”.

Firmele europene de apărare încearcă să ajungă la zi, prin intensificarea producției și a propriilor capacități, dar ca orice problemă a UE, succesul depinde de alinierea intereselor celor 27 de state membre. În același timp, diferitele regiuni ale Europei necesită strategii și echipamente diferite, pentru uscat, mare, aer sau spațiu cibernetic.

Problema industriei europene de apărare este că este obișnuită să producă arme complexe în serii foarte mici pe o perioadă lungă de timp, ceea ce se potrivește situației de pace”, a declarat David Chour, director financiar al celui mai mare producător de arme din Republica Cehă, Grupul CSG. El adaugă: Dar mediul de securitate s-a schimbat, sunt necesare miliarde de euro pentru investiții”.

Una dintre cele mai mari deficiențe de securitate ale Europei este dependența excesivă de China. Institutul Ifo a raportat că aproape jumătate din producția Germaniei se bazează pe inputuri cheie din această țară, așa cum ar fi microcipurile. Acestea nu sunt însă necesare numai pentru industria de apărare, ci pentru toate industriile producătoare, de la mașini de spălat și până la autoturisme.

UE va putea acționa colectiv sau rapid, conchide Politico. În cele din urmă, deciziile privind achizițiile pentru apărare sunt luate la nivel național, în funcție de nevoile fiecărei țări.

Analiza integrală pe Politico

Sursa foto: Viachaslau Zhukau | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday