Publicația americană scrie că explozia de pe podului Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea ocupată, îl pune pe președintele Vladimir Putin într-o situație în care este nevoit să ia o serie de decizii strategice cu privire la ocuparea regiunii de sud a Ucrainei. 

Vladimir Putin se confruntă acum cu o situația în care va fi nevoit să ia niște decizii urgente și dureroase. Prima serie de decizii pe care liderul rus va trebui să le ia vizează situația de la vest de Nipru, unde forțele Armatei Ruse din Herson sunt asediate de ucraineni. Rușii sunt deja în retragere, parțial din cauza lanțului de aprovizionare afectat, care va suferi și mai mult acum de pe urma exploziei de pe podul Kerci. 

A doua serie de decizii vizează situația din Crimeea. Vladimir Putin se confruntă acum cu o alegerea grea, de a întări în continuare regiunea cu forțe epuizate, în contextul unei căi de aprovizionare parțial distruse și vulnerabile la viitoare atacuri, sau de a-și retrage parțial trupele pentru a se asigura că resursele semnificative din peninsulă nu vor fi separate de Rusia.

Odată cu “scoaterea din ecuație” a podului Kerci, Rusia s-ar putea afla în situația în care să fie nevoită să depindă de transportul maritim sau aerian al mărfurilor militare către Crimeea și, mai departe, către linia frontului. Aceste împrejurimi pun totodată și mai multă presiune pe altă cale ferată, mai la est, care trece prin Melitopol, de-a lungul coastei Mării Azov. Evenimentul de sâmbătă dimineață a scos la iveală slăbiciunea forțelor armate ruse – dependența de căile ferate pentru transport. 

Publicația americană mai scrie că Ucraina a acordat o atenție deosebită acestei vulnerabilități. Mai întâi Izium, apoi Liman, care a dus la erodarea controlului Rusiei asupra regiunilor Donețk și Luhansk. Iar acum, podul Kerci, care devenise un obiectiv vital al Rusiei, în special în ceea ce privește apărarea teritoriilor din sudul Ucrainei, pe care le ocupase anterior. Ucrainenii și-au ales momentul atacurilor cu răbdare și au lovit doar în momentele de slăbiciune ale Armatei Ruse. Kievul nu și-a asumat însă oficial atacarea Podului Kerci.

Așadar Putin trebuie acum să aleagă între a-și “hrăni” ambițiile tot mai mari cu șanse tot mai mici de succes sau consolidarea forțelor în jurul unui obiectiv cu șanse mai mari de succes. Prima variantă implică riscul unei prăbușiri catastrofale, atât pentru întreaga operațiune în Ucraina, dar și pentru poziția sa de lider în Rusia. A doua situație implică admiterea unei lupte pierdute, dar și o șansă mai mare de a susține ocuparea unor părți mai mici ale Ucrainei. 

Analiza completă pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday