În această dimineață Rusia a atacat cu rachete (cel puțin zece) orașul Zaporijie din sudul Ucrainei, lovind în special blocuri și zone de locuințe. Potrivit surselor ucrainene, 17 persoane au murit și alte câteva zeci sunt rănite.

La 24 de ore de la explozia Podului Kerci, Kremlinul nu a avut încă nicio reacție legată de acest incident, alta decât constituirea unei comisii de anchetă, anunțată nu de Putin direct ci de purtătorul acestuia de cuvânt. ISW observă faptul că, oficial, Moscova s-a abținut să acuze Ucraina de sabotaj sau atac, într-un model de lipsă de reacție similară celei de după scufundarea crucișătorului Moskva sau a loviturii ucrainene asupra aerodromului Saki, din Crimeea.

Nici Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru incident. Sub protecția anonimatului, “înalți oficiali” ucraineni au declarat pentru The New York Times și Washington Post că serviciile secrete ucrainene au fost “implicate” în explozie. În adresarea sa de azi-noapte, președintele Volodimir Zelenski a spus că “în Ucraina a fost o zi însorită, dar asupra Crimeei au fost câțiva nori. Dar, indiferent de nori, ucrainenii știu ce au de făcut, iar viitorul nostru este unul însorit. Va fi un viitor fără ocupanți, pe întreg teritoriul nostru, în special în Crimeea”, a spus Zelenski, într-o aluzie foarte voalată la atacul asupra Podului Kerci.

ISW arată că distrugerea uneia dintre liniile rutiere ale Podului Kerci nu va perturba permanent liniile de comunicație terestre între Rusia și Crimeea, dar logistica de război a Rusiei va fi totuși pusă sub presiune pentru o vreme. Podul de cale ferată nu a suferit daune structurale semnificative conform rapoartelor rusești, iar pe cel rutier s-a reluat circulația pe un fir, începând de ieri după-amiază, dar numai pentru autoturisme și autobuze. Camioanele vor fi traversate cu feriotul.

ISW mai arată că, probabil, Kremlinul va considera Ministerul rus al Apărării drept țap ispășitor pentru explozia Podului Kerci, în încercarea de a evita responsabilizarea lui Vladimir Putin, în ochii opiniei publice ruse. Nici Ministerul rus al Apărării nu a emis o declarație oficială cu privire la incident, iar propaganda rusească încearcă să minimalizeze efectele exploziei, a cărei valoare este în primul rând simbolică. Dimitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, care în trecut a definit orice atac asupra Podului Kerci drept “o linie roșie” și a amenințat explicit cu folosirea armelor nucleare, nu a comentat nimic după eveniment.

Bloggerii militari și propagandiștii ruși au cerut Kremlinului să reia atacurile asupra infrastructurii ucrainene, dar nu au făcut niciun apel ca Rusia să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei.

Surse ucrainene și ruse au susținut că anumiți comandanți din conducerea superioară a Armatei Ruse ar fi fost schimbați, dar aceste rapoarte rămân neverificate. Direcția Principală de Informații Militare a Ucrainei (GUR) a raportat că la Moscova ar fi avut loc mișcări ale unităților diviziei separate de elită Dzerjinski, iar anumiți bloggeri apropiați de Grupul Wagner au susținut că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Marelui Stat Major, Valeri Gerasimov ar fi fost înlocuiți. Dar niciunul dintre aceste rapoarte nu sunt în acest moment confirmate din surse independente.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday